divendres, 13 de febrer del 2009

Éluard vs Mulder

Fins que no ho escrigui no pararé. I mira que és una mica tonto,...
Vaig pensar en dues frases que són com dues actituds vitals.
Les vaig aprendre en castellà, per tant les escric en castellà:

"La verdad está ahí fuera" X-Files
"Existen otros mundos pero todos estan en este" Paul Éluard

A mi em sembla que jo estic més a prop de la segona.
I tu?

(per cert, què bonica que és aquesta web dedicada al poeta)

3 comentaris:

  1. Ueps! No coneixia la web! Tens raó, és preciosa. Jo sóc un super-amant de la cultura francesa d'aquesta època.

    I per cert, crec que simpatitzo més amb la primera frase. Certament crec que per allà fora hi ha tot un món del que desconeixem fins i tot les seves lleis. Nosaltres només coneixem les d'aquest racó... Bé, fins i tot d'una forma molt precària! Parlant de surrealisme, per exemple: a cas sabem què li ocorre al nostre cervell quan somniem?

    ResponElimina
  2. La segona frase es va fer famosa a tot el món occidental i part de l'altre (que també es troba en aquest món) als primers anys de la dècada dels 80 al ser l'eslògan de la publicitat de presentació del perfum per a home Farenheit, de Christian Dior. La van canviar a "Hay otros mundos pero estan en éste" i la van acompanyar de "Hay otros mundos, pero estan en ti". Era una època on el perfum per a home encara no era habitual ni de publicitar ni de fer servir. La frase d'Éluard servia com a coartada per a fer entendre que l'home que es perfuma no és ximple sense remeil sinó que és una persona intel·ligent, culta, independent, feta a sí mateix, ansiosa de nous horitzons i de cercar nous límits i, sobretot, molt atractiu. No he trobat ara a la Xarxa la imatge de l'anunci, però igual recordeu la vora d'un llac grandiós, i l'home vestit modern (anys 80!) al cap d'un embarcador de fusta mirant a l'horitzó, tot en els tons coure-cahoba de la capsa i l'ampolla de Fahrenheit. Potser recordeu millor l'anunci a televisió: les dues versions de la frase, primer en veu d'home i, la segona versió, en veu de dona.
    Estaria bé que, si hi ha altres móns, fossin ben lluny i no en aquest.

    ResponElimina
  3. Segons es miri, Enrique Vila-Matas avui en parla:
    http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Habitaciones/solitarios/elpepuespcat/20090222elpcat_2/Tes
    L'actitud dels que miren el món des de la seva habitació, em sembla propera a la dels que tendim a pensar que tots els móns estan en aquest, que des del micro-cosmos es pot trobar perfectament representat, tot el que hi ha al cosmos. Només és qüestió de desxifrar-ho.

    ResponElimina