dimecres, 24 d’octubre del 2007

Com escolto música?

A casa meva sempre sonava música. Al meu pare l'hi agradava posar la ràdio -emissores musicals a la FM-, i quan no, hi havia un fil musical freqüent, posant un vinil rera l'altre. Crec que la base de la meva educació musical es aquesta. Ho és pel que fa als gustos musicals, per què el fet d'haver escoltat molta música clàssica segur que està a la base de que en el seu moment m'arribéssin King Crimson o Brian Eno, i més tard John Zorn (i pel mig, potser per portar la contrària, un cert gust per la música que sonés banal, o per exemple per la base cinematogràfica en la música de Gainsbourg, Morricone i Benjamin Biolay). Però la influència també es troba en la forma d'escoltar. També ara m'agrada tenir música a tota hora i, enfront dels fans dels auriculars, no concebo forma més plaentera que la música ocupant l'espai a través de l'aire.

En els darrers temps, he practicat amb gust l'audició continuada des del meu ordinador, fent sel.lecció aleatòria de tot el que hi tinc. Ja sabeu, posar l'itunes, i deixar que l'ordinador vagi triant i posant música. El salt continu entre gèneres i intèrprets em sembla un joc molt agradable.

No obstant, ara he parat. He tornar al CD. Torno a tenir ganes de que hi hagi un moment de silenci entre un disc i un altre. I també de triar. Més enllà d'una qüestió de gust i de canvi en la moda dels meus costums, en aquest canvi, també hi han influït algunes reflexions. Parlant en una d'aquestes tertúlies que fem, la que anava sobre música i poder, la Carmen Pardo ens va convidar a pensar en l'audició continuada com una nova tendència en la vida moderna, una altra forma -com la televisió- d'entrar en un estat emocional sense massa reflexió que afavoreix la calma personal i social, i potser la passivitat política i el creixement personal estancat. També preparant tertúlies, algú va parlar de com el fet de tenir música continuadament pot ser una manera de no saber viure la pròpia sol.litud.

Potser hi ha quelcom de victorià -ja saps, aquella disciplina moralista i exagerada- en aquesta proposta, potser sí que les necessiti aquestes campanes protectores emocionals, de tant en tant, però durant una temporadeta, he decidit tornar a l'audició interrompuda.